Spyrosoft na 5. miejscu w rankingu Financial Times 1000

Brytyjski dziennik Financial Times ogłosił właśnie coroczny ranking FT 1000: tysiąca najszybciej rozwijących się firm w Europie. Piątą pozycję zajęła w nim wrocławska spółka giełdowa Spyrosoft, producent oprogramowania zajmujący się kompleksową obsługą projektów. W latach 2016-2019, które uwzględniono w rankingu przychody polskiego software house’u wzrosły 14,7 tysiąca procent (!). Spyrosoft wyprzedził kilkadziesiąt polskich firm, które także znalazły się w zestawieniu Financial Times. - Cieszymy się z prestiżowego wyróżnienia i szukamy nowych programistów do nowych projektów - komentuje Konrad Weiske, prezes spółki.

Transformacja przyspieszyła

Financial Times opracowuje ranking od 2017 r. (pełna nazwa: FT 1000: Europe’s Fastest Growing Companies). Współorganizatorem rankingu jest firma badawcza Statista, która podlicza i weryfikuje dane przekazane przez uczestników badania. Polskę najczęściej reprezentują spółki technologiczne oraz sektor e-commerce. To sektory gospodarki, które mimo kryzysu spowodowanego pandemią radzą sobie najlepiej. - W czasach Covid-19 transformacja cyfrowa w przedsiębiorstwach znacznie przyspieszyła. Chcąc nie chcąc firmy, aby przetrwać, muszą inwestować w rozwój usług i produktów cyfrowych - mówi Weiske.

W ,,przedpandemicznym’’ 2019 roku przychody grupy Spyrosoft wyniosły 71,5 mln zł, a zysk 5,4 mln zł i był prawie dwukrotnie wyższy od wyniku uzyskanego rok wcześniej. Wiele wskazuje jednak na to, że pandemia nie wpłynęła na wyniki większości polskich software house’ów, co widać na przykładzie wrocławskiej firmy. W ostatnim kwartale 2020 roku grupa Spyrosoft odnotowała znaczące wzrosty przychodów we wszystkich swoich spółkach i wypracowała zysk na poziomie blisko 2,2 mln zł. - Zatrudniamy obecnie programistów do projektów w Niemczech, Chorwacji, Wielkiej Brytanii i w Polsce, a ich rozpiętość tematyczna, np. Internet rzeczy czy rozwiązana chmurowe przyciągają do nas nowe osoby - mówi Agata Orlik, dyrektor ds. rekrutacji w Spyrosoft.

Nowe projekty, nowi programiści

Tylko w styczniu i lutym br. spółka zdążyła zatrudnić 57 specjalistów IT: tzw. seniorów, liderów technicznych, architektów, a także ,,tradycyjnych’’ ekspertów od Javy i innych obszarów. - Pracuje dla nas blisko sześciuset specjalistów, a do nowych kontraktów poszukujemy inżynierów IT w wielu specjalnościach, szczególnie zajmujących się obszarem DevOps oraz językiem Kotlin - dodaje Agata Orlik. Spyrosoft zatrudnia także juniorów, czyli młodych informatyków tuż po studiach, ale ze względu na niewielkie doświadczenie, muszą oni przejść dodatkowe szkolenia. - Dla nich powołujemy Akademię Spyrosoft, która będzie doszkalać specjalistów w najbardziej pożądanych segmentach IT - zdradza prezes Weiske.

Na rynku od lat brakuje bowiem ekspertów IT i Spyrosoft - podobnie jak wiele innych software house’ów - poszukuje ich także za granicą, najwięcej u naszych wschodnich sąsiadów na Białorusi i Ukrainie. - Czym przyciągamy programistów? Rynkowymi stawkami, możliwością dołączenia do naszych biur praktycznie w każdym zakątku świata i jak wspomniałam dużą rozpiętością tematyczną projektów. Prowadzimy przejrzysty proces rekrutacji, od razu informując o widełkach płacowych. Szanujemy w ten sposób czas swój i kandydatów - mówi szefowa rekrutacji w Spyrosoft.

Spyrosoft zatrudnia, bo wymagają tego nowe projekty. Jak ujawnił zarząd spółki, w czwartym kwartale 2020 grupa Spyrosoft pozyskała 5 nowych klientów w bardzo różnych branżach: automotive, HR, media i rozrywka oraz technologiczna. Wiosna ubiegłego roku była dla grupy trudna, bo spowolnieniu uległ rozwój projektów na rynku niemieckim i amerykańskim. Teraz wszystko wróciło jednak do normy. - Nasi programiści pracują głównie w systemie zdalnym, ale biura są otwarte, jeśli ktoś chce pracować poza domem - dodaje Agata Orlik. (MS)

Wybicie:
To czas rewolucji IT. Spyrosoft zatrudnia programistów do projektów w Niemczech, Chorwacji, Wielkiej Brytanii i w Polsce.

Ramka:
O rankingu Financial Times
Ranking FT 1000 prowadzony jest od roku 2017; bierze pod uwagę stopę wzrostu przychodów w kolejnych latach. W tegorocznym rankingu analizowano okres 2016-2019. W rankingu mogą brać udział 32 kraje z Europy: dominują firmy z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch i Francji.

O Grupie Spyrosoft:

Spyrosoft założono w 2016 roku we Wrocławiu, firma działa w branży IT i zajmuje się wytwarzaniem oprogramowania - od rozwiązań wbudowanych po wysokopoziomowe systemy oparte na chmurach publicznych, każdorazowo dostosowane do potrzeb i wymagań klientów. Spyrosoft oferuje kompleksowe prowadzenie projektów, w ramach których specjaliści Spyrosoft zarządzają projektami i związanymi z nimi wymaganiami, tworzą architekturę, piszą i rozwijają warstwę programistyczną. Rozwiązania wdrażane są z wykorzystaniem chmur publicznych oraz zaawansowanych technologii takich jak Artificial Intelligence (AI) czy Mixed Reality.

W skład Grupy Kapitałowej Spyrosoft S.A wchodzą m.in. Spyrosoft S.A., Spyrosoft Solutions S.A., Spyrosoft Ltd., GOD Nearshore SE oraz Unravel S.A. Od lutego 2020 roku spółka Spyrosoft S.A. jest notowana na rynku NewConnect.

Biura Grupy znajdują się we Wrocławiu, Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a także w Ferndown, Brunszwiku, Monachium, Zagrzebiu i Detroit.

Więcej informacji na: www.spyro-soft.com.