Spyrosoft debiutuje na GPW

Komentując dzisiejsze wydarzenie, Konrad Weiske, współzałożyciel i prezes Grupy Spyrosoft, powiedział:

„Od 2016 roku, kiedy założyliśmy Spyrosoft, nasza grupa rozwija się bardzo szybko, korzystając ze stale rosnącego popytu na usługi programistyczne.

W ciągu kilku lat rozbudowaliśmy nasz zespół pracowników i współpracowników do 1000 osób i otworzyliśmy biura w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Chorwacji, Stanach Zjednoczonych, Indiach, a ostatnio także w Argentynie i Rumunii. Tylko w zeszłym roku nasze przychody zwiększyły się o ponad 50% do 174 milionów złotych i spodziewamy się, że dalej będą rosnąć.

Od czasu debiutu na NewConnect nasza kapitalizacja wzrosła ponadtrzykrotnie. Inwestorzy docenili nasze perspektywy i jakość biznesu. Wierzymy, że dzięki przeprowadzce na rynek główny staniemy się jeszcze bardziej rozpoznawalni, a grono inwestorów, którzy docenią spółkę, znacznie się powiększy, czego zapowiedzią była niedawno ogłoszona informacja, że na koniec roku w naszym akcjonariacie  obecny był największy na świecie fundusz emerytalny.

Nasz debiut odbywa się w cieniu wojny, która toczy się zaledwie 170 kilometrów stąd. Jesteśmy całym sercem z naszymi ukraińskimi kolegami i koleżankami oraz wszystkimi innymi ludźmi tak ciężko doświadczonymi w tym czasie. Głęboko wierzymy, że wojna zakończy się jak najszybciej.

Dzisiaj rozpoczynamy nowy etap w historii Spyrosoftu, już jako grupa notowana na głównym rynku giełdy. Energicznie zabieramy się do dalszej pracy, bo chcemy jak najszybciej zrealizować nasze kolejne przedsięwzięcia.”

Wejście Spyrosoft na giełdę nie wiąże się z emisją akcji – spółka finansuje rozwój z bieżących przepływów finansowych i wypracowywanych zysków. Główne inwestycje dotyczą otwarć biur na nowych rynkach, rozbudowy zespołu specjalistów oraz ich rozwoju. Średnio w miesiącu grupa zatrudnia 40 osób.

Spyrosoft inwestuje również w nowe gałęzie biznesu, np. cyberbezpieczeństwo, customer support, czy e-commerce, spodziewając się, że nakłady te przyczynią się w kolejnych kwartałach do wzrostu przychodów i zysków.

O Grupie Spyrosoft:

Spyrosoft to międzynarodowa firma z Wrocławia, która od 2016 roku oferuje kompleksowe usługi w zakresie tworzenia oprogramowania. Około 86 proc. przychodów firmy pochodzi z kontraktów zawieranych z klientami zagranicznymi, przede wszystkim z Wielkiej Brytanii, Niemiec i USA. Firma współpracuje z klientami z 7 krajów. Zdywersyfikowany portfel klientów obejmuje 6 specjalistycznych branż. Spółka prowadzi biura w Polsce, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Chorwacji, Stanach Zjednoczonych, Rumunii, Argentynie oraz Indiach.

W 2021 r. przychody Grupy Spyrosoft wzrosły o 54% do 174 mln zł, zysk EBIDTA zwiększył się o 24% do 32 mln zł, podczas gdy zysk netto wzrósł o 37% do 17 mln zł.

W ubiegłym roku Spyrosoft zajął 1. miejsce w Europie wśród spółek technologicznych w rankingu Financial Times „FT1000: Europe’s Fastest Growing Companies”. W klasyfikacji generalnej był piąty. W tym roku również znalazł się na tej prestiżowej liście.

Po dodatkowe informacje zapraszamy na www.spyro-soft.com lub prosimy o kontakt:

Marcin Gocłowski

NBS Communications